Εναρκτήρια Συνάντηση Erasmus+ προγράμματος "PROBOT"
Εναρκτήρια Συνάντηση
Erasmus+ KA201 προγράμματος
PROBOT – learning PROgramming using roBOTs -
Η εναρκτήρια συνάντηση του Erasmus+ προγράμματος PROBOT (learning PROgramming using roBOTs) πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Ιανουαρίου 2018 στο Κατοβίτσε (Πολωνία). Εκεί, 2 εκπρόσωποι από κάθε οργανισμό-εταίρο συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν λεπτομερώς τις μελλοντικές δράσεις του έργου.Το πρόγραμμα PROBOT θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο του 2017 έως και τον Αύγουστο του 2020. Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος στο 1ο ΓΕΛ Αιγίου αποτελείται από τον Δ/ντή του σχολείου κ. Ανδρέου Ηλ., τους καθηγητές Πληροφορικής κ. Διαμαντόπουλο Ν. και κ. Σπανό Ηλ., τον Μαθηματικό κ. Ποταμίτη Σπ. και την καθηγήτρια Αγγλικών κα. Μπράμη Αν.
Οι εταίροι του έργου
- Πολωνία: Πανεπιστήμιο Σιλεσίας (Κατοβίτσε) - Συντονιστής έργου, Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών της Σιλεσίας EDU-RES (Χορζώφ), Ακαδημαϊκό συγκρότημα δευτεροβάθμιων σχολείων (Χορζώφ)
- Σλοβενία: Γυμνάσιο Γιούρι Βεγκά (Ίντριτζα)
- Λιθουανία: Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Κάουνας, Τμήμα Μηχανικών (Κάουνας)
- Ιταλία: Ινστιτούτο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης “Erasmo Da R” (Τορίνο)
- πΓΔΜ: Γυμνάσιο "Jane Sandanski", (Στρούμιτσα)
- Ελλάδα: 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου (Αίγιο)
Λίγα λόγια για το Erasmus+ πρόγραμμα PROBOT
Το PROBOT είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Erasmus+ και προσφέρει στους παραπάνω 8 οργανισμούς την δυνατότητα να αναπτύξουν διεπιστημονικά projects ρομποτικής για την κατανόηση εννοιών Προγραμματισμού, Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Έχει απώτερο σκοπό να παράσχει στους εκπαιδευτικούς έναν εναλλακτικό και αποτελεσματικό τρόπο στην διδασκαλία των προαναφερόμενων γνωστικών αντικειμένων.
Η ρομποτική είναι ένα εξαιρετικό κίνητρο για να μάθει κανείς Προγραμματισμό και να κατανοήσει τις λεγόμενες Θετικές/Φυσικές επιστήμες. Βασιζόμενοι σε αυτήν την γενική παραδοχή, με το πρόγραμμα PROBOTστοχεύουμε να δημιουργήσουμε διεπιστημονικά projects κατασκευής και προγραμματισμού Lego ρομπότ που θα βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν τον Προγ/σμό και τις Θετικές/Φυσικές επιστήμες με έναν βιωματικό τρόπο.
Ο προγραμματισμός των Lego ρομπότ θα γίνει με την γλώσσα προγραμματισμού Python, η οποία είναι μια γλώσσα γενικού σκοπού, οπότε η γνώση που θα αποκτηθεί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς ενδιαφέροντος.
Οι μαθητές που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν, αφού εκπαιδευτούν στην δημιουργία Lego ρομπότ καθώς και στον προγραμματισμό τους με την γλώσσα Python, θα μας βοηθήσουν στην δημιουργία του σχετικού εκπαιδευτικού υλικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της λεγόμενης εκπαίδευσης STEM (Science/Technology/Engineering/Mathematics). Το παραγόμενο εκπαιδευτικό υλικό θα είναι στα Αγγλικά, θα μεταφραστεί από εμάς στα Ελληνικά και θα φορτωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μαθημάτων του έργου για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα από εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Στόχοι της συνάντησης
- Ορισμός ρόλων και καθορισμός εργασιών για κάθε εταίρο
- Αναθεώρηση στόχων, περιεχομένου και χρονοδιαγράμματος του έργου
- Διευκρινήσεις για διοικητικές και διαχειριστικές λεπτομέρειες του έργου
Θέματα που συζητήθηκαν
- Λεπτομερής παρουσίαση των εταίρων.
- Προεπισκόπηση του έργου, παρουσίαση του status quo του έργου
- Λεπτομερής περιγραφή των ομάδων στόχου
- Ανασκόπηση ενεργειών και εξαμηνιαίο χρονοδιάγραμμα ενεργειών
- Συμφωνία εταιρικής σχέσης και συμφωνία επιχορήγησης
- Περιγραφή και επεξήγηση της οικονομικής εικόνας του έργου
Η επόμενη συνάντηση του έργου θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2018 και θα φιλοξενηθεί από το Ινστιτούτο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης “Erasmo Da Rotterdam” στο Τορίνο της Ιταλίας.
Αναφορές:
Hits: 725