Το 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου στο Ιάσιο της Ρουμανίας στο πλαίσιο του Erasmus+ KA229
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA229 πραγματοποιήθηκε στο Ιάσιο της Ρουμανίας από 13 έως 17 Ιανουαρίου 2020 η πρώτη διακρατική συνάντηση εκπαιδευτικών των πέντε συνεργαζόμενων σχολείων, Colegiul National de Arta "OctavBancila" της πόλης Ιάσιο της Ρουμανίας που είναι και ο γενικός συντονιστής, Ataturk Cagdas Yasam Cok Programli Anadolu Lisesi της Κωνσταντινούπολης, Osnovnasola Nove Fuzine της Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, Istituto Comprensivo "P. Edigi" της πόλης Βιτέρμπο της Ιταλίας και 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τίτλο ‘Master Your Emotional Intelligence Skills Through Game Cards’ 2019-2021. Το 1ο ΓΕΛ Αιγίου εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Διαμαντόπουλος Νικόλαος, καθηγητής Πληροφορικής, Αναστάσιος Χαλμούκος καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Μαρία Αργυροπούλου, Φιλόλογος και Παναγούλα Σωτηροπούλου, Οικονομολόγος.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η υλοποίηση προγραμματισμένων κοινών δράσεων από τους εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων σχολείων σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης της συναισθηματικής νοημοσύνης στο σχολικό περιβάλλον. Η βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης βοηθά στην διαχείριση των συναισθημάτων με θετικούς τρόπους για τη μείωση του στρες, την αποτελεσματική επικοινωνία, την ενσυναίσθηση, την υπερνίκηση των δυσκολιών, την εξουδετέρωση των συγκρούσεων. Η βελτίωση της ακαδημαϊκής επίδοσης των μαθητών, η βελτίωση των χαρακτηριστικών που θα ενθαρρύνουν τους μαθητές να μείνουν στο σχολείο, όπως η οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων με τους συνομηλίκους τους, τους καθηγητές και τις οικογένειές τους, είναι αποτελέσματα μιας καλής συναισθηματικής νοημοσύνης. Σύμφωνα άλλωστε με στοιχεία από το οικονομικό φόρουμ για το μέλλον της εργασίας, η συναισθηματική νοημοσύνη θεωρείται η 6η ανάμεσα στις 10 βασικές δεξιότητες που πρέπει να κατέχει ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος. Οι καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια συναισθηματικής νοημοσύνης με κάρτες τα οποία συντόνισε το Τουρκικό σχολείο που είχε σχετική εμπειρία.
Το σχολείο που μας φιλοξένησε ήταν ένα καλλιτεχνικό σχολείο όλων των βαθμίδων σε ένα παλιό καλοδιατηρημένο κτίριο, στο κέντρο της πόλης. Η θερμή υποδοχή από τον συντονιστή του σχολείου Ovidiu-Adrian Sabie, τον Δ/ντή, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές καθώς και η άριστη οργάνωση της πενθήμερης συνάντησης συνέβαλαν ώστε η εκπαιδευτική μετακίνηση στη Ρουμανία να μας χαρίσει ανεπανάληπτες εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τον τομέα της συναισθηματικής νοημοσύνης καθώς και την ιστορία και την κουλτούρα της Ρουμανίας.
Την πρώτη μέρα κάθε αποστολή παρουσίασε τα μέλη της, το σχολείο και την πόλη της. Έγινε παρουσίαση του προγ/τος από το Ρουμάνικο σχολείο και συζητήθηκαν διαχειριστικά θέματα σε σχέση με την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης και των εργασιών προς υλοποίηση καθώς και οικονομικά θέματα. Έγινε ενημερωτική παρουσίαση από το Ρουμανικό σχολείο για την συναισθηματική νοημοσύνη. Το απόγευμα τέθηκαν τα κριτήρια συμμετοχής και ανταλλαγής των μαθητών και ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των μετακινήσεων. Η πρώτη μέρα έκλεισε με συζήτηση της ατζέντας της επερχόμενης πρώτης ανταλλαγής μαθητών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10-16 Μαΐου 2020 στο Βιτέρμπο της Ιταλίας.
Τη δεύτερη μέρα όλοι οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εργαστήριο συναισθηματικής νοημοσύνης που περιελάμβανε δύο παιχνίδια με κάρτες που αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας και επιτρέπουν την αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων. Στο τέλος της ημέρας παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική παρουσίαση από την Ρουμάνα μαθήτρια του σχολείου Miruna Zaharia για την σχέση των χρωμάτων με τα συναισθήματα που μας προκαλούν. Το απόγευμα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όπερα στο πανέμορφο κτήριο της Όπερας του Ιασίου.
Η τρίτη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε ολοήμερη επίσκεψη σε 2 σημαντικά αξιοθέατα στα περίχωρα του Ιασίου, το κάστρο Neamț και Cuza’s Palace from Ruginoasa και στο ορυχείο αλατιού Salina from Cacica.
Την τέταρτη μέρα συμμετείχαμε σε ένα ακόμα εργαστήριο συναισθηματικής νοημοσύνης που περιελάμβανε ένα ακόμα παιχνίδι με κάρτες. Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε τάξεις μουσικής, μπαλέτου, εκμάθησης οργάνων, ζωγραφικής, παρακολουθήσαμε σχετικά μαθήματα και μείναμε έκπληκτοι από την εξαιρετική ποιότητα των μαθημάτων. Το απόγευμα ψηφίστηκε το logo του προγράμματος, από τις συμμετοχές των μαθητών.
Η τελευταία 5η ημέρα ήταν αφιερωμένη σε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στα σημαντικότερα αξιοθέατα. Άλλωστε, ένα πρόγραμμα Erasmus είναι “μισό” αν εστιάζει μόνο στις επιστημονικές γνώσεις και δεν δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής γνωριμίας των Ευρωπαίων μεταξύ τους. Έτσι λοιπόν αδράξαμε την ευκαιρία να “γευτούμε” όσο περισσότερο Ιάσιο ήταν δυνατό. Το Ιάσιο, γνωστό ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ρουμανίας, σπουδαίο ελληνικό πνευματικό κέντρο στη περίοδο της τουρκοκρατίας, πρωτεύουσα της Μολδαβίας, είναι ένα από τα κύρια κέντρα της κοινωνικής, πολιτιστικής, ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής ζωής της Ρουμανίας σήμερα. Είναι μια πανέμορφη και φιλική πόλη, γεμάτη ορθόδοξους ναούς και κτήρια ιστορικού ενδιαφέροντος. Επισκεφτήκαμε τον μητροπολιτικό τους ναό που περιέχει το ολόσωμο σκήνωμα της Αγ. Παρασκευής, πολιούχου της πόλης η οποία τιμάται στις 7 Οκτωβρίου, το παρακείμενο μοναστήρι των 3 Ιεραρχών όπου υπάρχει η επιγραφή μαρτυρία ότι η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από εκεί με την ευλογία του τότε μητροπολίτη Μολδαβίας προς τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, το Παλάτι με το Μουσείο Εθνογραφίας που μας έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουμε έπιπλα και αντικείμενα της παλιάς εποχής, το Μουσείο Τέχνης και το Μουσείο Ιστορίας στο οποίο βρίσκεται εκτεθειμένο το σπαθί του Αλέξανδρου Υψηλάντη αδιάσειστη απόδειξη των δραματικών γεγονότων της επανάστασης στη Μολδοβλαχία. Το Ιάσιο έχει το δικό του χρώμα, πολύ μεγάλους δρόμους, όμορφα νεοκλασικά κτήρια, έντονη ζωή. Το βράδυ της μέρας πραγματοποιήθηκε το δείπνο αποχαιρετισμού στο οποίο γευτήκαμε τις τοπικές σπεσιαλιτέ της περιοχής με την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής της Ρουμανίας μέχρι αργά το βράδυ, δόθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής και έγινε ανταλλαγή δώρων. Οι συγκινητικές στιγμές αποχωρισμού μεταξύ των αποστολών, επιστέγασαν τις νέες φιλίες που δημιουργήθηκαν και σφράγισαν την κοινή διαπίστωση της αποτελεσματικής κοινής συμμετοχής και των νέων εμπειριών που αποκτήθηκαν.
Η Ρουμανία διατηρεί το δικό της νόμισμα το Lei αλλά και πολύ πιο χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ προσπαθώντας να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της στην παραγωγή σε αντίθεση με εμάς που βασιζόμαστε στις υπηρεσίες. Ταξιδεύοντας στην ύπαιθρο καταλάβαμε ότι η οικονομία της Ρουμανίας με απέραντες πεδινές εκτάσεις στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Την ίδια στιγμή όμως δυναμικοί τομείς της οικονομίας τους είναι η αυτοκινητοβιομηχανία – ρουμανική εταιρεία είναι η Dacia – και η βιομηχανία πετρελαίου με κύριο εκπρόσωπο την Petrom. Δεν είναι δυνατό βέβαια να παραβλέψει κανείς το γεγονός πως πολλές μεγάλες εταιρείες πληροφορικής έχουν εγκατασταθεί στη Ρουμανία εκμεταλλευόμενες τους καλά καταρτισμένους αποφοίτους των πανεπιστημίων της.
Οι μαθητές στη Ρουμανία μόλις τελειώσουν το γυμνάσιο δίνουν εξετάσεις και ανάλογα με την επίδοση τους επιλέγουν το λύκειο της αρεσκείας τους. Αυτό κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τα λύκεια μεταξύ τους. Στην αξιολόγησή τους μάλιστα, μεγάλο ρόλο παίζει και ο αριθμός των προγραμμάτων Erasmus που έχουν εκτελέσει.
Οι Ρουμάνοι είναι ένας όμορφος, ζεστός, φιλικός προς τους Έλληνες και εργατικός λαός που στην σημερινή πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης προσπαθεί να συγκρατήσει την διαφυγή νέων επιστημόνων ενισχύοντας την αξιοκρατία, την καινοτομία και τις παραγωγικές επιχειρήσεις.
Επιστρέψαμε από το ταξίδι μας με την ψυχή γεμάτη θετικά συναισθήματα χάρη στη ζεστή φιλοξενία των συνεργατών μας και με την επιθυμία να κρατήσουμε ζωντανή τη σχέση με τους εταίρους μας. Το επόμενο ταξίδι μας έχει προορισμό την πόλη Βιτέρμπο στην Ιταλία, τον Μάιο του 2020. Έως τότε υπάρχουν πολλές ακόμη προγραμματισμένες δράσεις με επίκεντρο πάντα τα παιχνίδια συναισθηματικής νοημοσύνης με κάρτες, η υλοποίηση των οποίων ευελπιστούμε να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς για τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Κατά γενική ομολογία των εκπαιδευτικών, ήταν μία επιτυχημένη συνάντηση και πρώτη γνωριμία, στα πλαίσια ενός project που φαίνεται να έχει εμπνεύσει και ενώσει όλους τους συμμετέχοντες – με κύριο στόχο για την δημιουργία καλύτερου κλίματος μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο.
Γενικά, τα προγράμματα «Erasmus+ ΚΑ2- σχολικές συμπράξεις», παρά τις δυσκολίες υλοποίησή τους, αποτελούν ανεκτίμητες εκπαιδευτικές δράσεις καινοτομίας και πρωτοτυπίας που ενισχύουν τον ρόλο του σχολείου ως χώρου εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης των αυριανών πολιτών της Ενωμένης Ευρώπης. Ανάμεσα στις προτεραιότητές τους είναι η ανταλλαγή κουλτούρας και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων, η ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ οργανισμών (σχολείων, φορέων, Μ.Κ.Ο.) διαφορετικών χωρών, καθώς και η ενεργοποίηση των νέων πανευρωπαϊκά. Προσφέρουν στους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς και μαθητές, πέρα από την ανεκτίμητη εμπειρία της βιωματικής μάθησης, την ανεπανάληπτη ευκαιρία να στρέψουμε το βλέμμα μας προς την Ευρώπη και να δούμε έξω από τον περιορισμένο και περιοριστικό κύκλο του σχολείου μας.
Ο συντονιστής του προγράμματος
Νικόλαος Διαμαντόπουλος
Αναφορές:
Hits: 773